Общество

Васил Терзиев и ГЕРБ-СДС в спор за завода за преработка на отпадъци в София

От Бетина Михайлова Бетина Михайлова Репортер

Заводът за преработка на отпадъци в София отново сблъска позициите на общинските съветници и столичния кмет. Ябълката на раздора този път се оказа преработеният боклук, който се превръща в RDF гориво и пътя който поема след като излезе от завода. 

RDF горивото се превърна в ябълката на раздора между бившите и настоящите управници на София. Според общинските съветници от ГЕРБ-СДС то е заравяно в депо, в близост до столицата. 

Това е огромен екологичен проблем, защото много по-бързо ще се запълни депото и на второ място - огромен икономически проблем. Няма никаква логика да изхарчим хиляди левове от парите на софиянци и да обработим от камионите за боклук суровината, за да се превърне в RDF гориво и в крайна сметка да бъде заровено.

Георги Георгиев, ГЕРБ-СДС

От групата на ГЕРБ вече са подали сигнал до регионалната Инспекция по околната среда и водите, с настояване на бъде установен реалният процент на депонирани отпадъци в последните 4 месеца.

Столичният кмет Васил Терзиев и шефът на завода признаха, че част от произведеното RDF-гориво все още се заравя, но поясниха, че за около половин година съотношението е намалено значително в сравнение с депонирането при предишното ръководство.

Целта на екипа на столични кмет е до края на годината съотношението между оползотвореното и заровеното гориво, да бъде намалено. 

От Столична община предвиждат да удвоят броя на хората, занимаващи се с рециклиране, за да бъде удвоен и процентът на преработените отпадъци.