Свят

Трима министри в Еквадор даваха обяснения за нахлуването в мексиканското посолство

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Дипломатическата криза, породена от нахлуването на еквадорските власти в посолството на Мексико миналата седмица, прерасна в законодателна сесия. Най-малко трима министри бяха призовани да обяснят фактите около инцидента пред Комисията по международни отношения. Споровете между управляващата партия и опозицията доминираха на заседанието, на което депутатите с най-голямо представителство в Асамблеята - Движението за гражданска революция на предишния президент Рафаел Кореа - зададоха въпроси на министрите относно нахлуването.

Законодателите си размениха обвинения още преди да започнат изявленията на министрите. В един момент председателят на Комисията Джонатан Пара предупреди законодателите, че могат да бъдат отстранени от охраната. В речта си министърът на вътрешните работи Моника Паленсия оправда статута си на двойно еквадорско-мексиканско гражданство, като отхвърли критиките, които я заклеймиха като "предателка на родината" заради решението на правителството да нахлуе в мексиканското посолство.

Поисках още веднъж чрез външния министър на Еквадор от посолството на Мексико предаването на Хорхе Глас. Политиката ни е и ще бъде нулева толерантност към корупцията. Приканих правителството да не денатурализира дипломатическата мисия на една страна.

Моника Паленсия, министър на вътрешните работи

След инцидента в посолството външният министър на Еквадор Габриела Зомерфелд, която също присъстваше на свикването на законодателната комисия, се оправда, че обиските са били разпоредени от президента Даниел Нобоа поради това, че имало "непосредствен риск от бягство" на Глас. Инцидентът доведе до осъждане и отправяне на призив към интернационални форуми да отхвърлят нарушаването на международните норми от страна на Еквадор. Във вторник спорът беше обсъден и от Организацията на американските държави. На свой ред Хорхе Глас заяви, че е било упражнявано насилие върху него в ареста.