Политика

Новият предсрочен вот ще струва 100 млн. лв.

От Бетина Михайлова Бетина Михайлова Репортер

100 млн. лева за провеждането на избори "2 в 1"- това показва план сметката на финансовото министерство. Според новия вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова, ще има и допълнителни разходи за Централната избирателна комисия. 

"Приоритет на служебното правителство е провеждането на избори. Очаква се указът на президента да бъде обнародван и след като бъде обнародван, съответно план сметката ще бъде одобрена от МС. План сметката е около 100 млн. лв., като допълнително ще има разходи, което е по сметката на ЦИК- това са за бюлетините, за софтуери, съответно за поддръжка на машините", посочи Петкова. 

Освен предсрочният вот, пред служебния министър стоят и още приоритети. 

Еврозоната, организацията за икономическо сътрудничество и развитие и съответно пълноправен Шенген. На 12-ти април, тази седмица, е Екофин, преди Екофин, ще бъде подписано споразумение за партньорство между ЕК и България относно комуникационните и информационните стратегии за въвеждането на еврото в България, каза служебния министър. 

Людмила Петкова декларира, че ще продължи работата по проекта за обединение на НАП и Митниците. Това обаче няма да доведе до съкращаване на експерти от двете агенции, допълни Петкова. От своя страна бившият министър на финансите Асен Василев наприви отчет за част от свършеното до момента. 

От своя страна Акен Василев посоче, че "приходните агенции към момента са си свършили много доброе работата. По последните данни, с които разполагаме, които са от 5-ти април - събраните приходи от НАП са почти 15% повече, отколкото за същия период миналата година, а събраните приходи от "Митници" са със 7 процента по-малко, основно заради ДДС внос на петрол". 

Близо 10 милиарда лева има във фискалния резерв, а потенциално излизане на външните дългови пазари се очаква по-скоро през есента.