Европа

Изборът на поляците: Местният вот като прелюдия на европейския

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Тест за новото правителство бяха местните избори в Полша. Гражданската коалиция на Туск взе ценни области, въпреки че номинално отстъпи първото място на предишните управляващи от „Право и справедливост“. От друга страна, вотът беше прелюдия към измерване на настроенията на избирателите преди изборите за Европейски парламент. Повечето поляци смятат, че двата избора не могат да бъдат отделени.

 

Винаги гласувам за тези, които приемат, че принадлежим към Европа. За мен двата избора са свързани и очевидни.

Антони – избирател

Смятам себе си за гражданин на Полша, както и за гражданин на Европейския съюз.

Анита – избирател

Има и евроскептични избиратели, които изпращат послание и към Брюксел.

 

Изпратих послание, вид предупреждение – „Стоп“. Ние сме в Европейския съюз, но трябва да помним, че се случи и Брекзит...

Ян – избирател

Според проучване на Ипсос за Euronews, десните партии в Европа набират сила и популярност и Полша може да стане страна, която ще бъде противовес на тези тенденции. Но националната политика взема превес.

 

Най-важното е възможно най-скоро да започнем кампанията за европейските избори – преди всичко информационна, която да покаже какво зависи от Полша в Европа и какви са ползите от членството ни в Европейския съюз. Смятам, че поляците забравят основни въпроси, свързани с качеството на демокрацията. Благодарение на европейския натиск не бе допуснато унищожаване на върховенството на закона в Полша.

Малгожата Моленда-Зджех – професор във Варшавското училище по икономика

Магдалена Ходовник, Euronews: След рекордна избирателна активност на изборите през октомври 2023, изглежда, че мотивацията е намаляла. Ще бъде предизвикателство да се мобилизират поляците да участват в предстоящите избори за Европейски парламент.