Свят

Бивш заместник-кмет на Буча: Градът се превърна в жив музей на военните престъпления

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Бруталният характер на пълномащабната война на Русия срещу Украйна стана очевиден за света след превземането на Буча и Ирпин. Euronews пътува до там, за да чуе как общността се справя със загубите две години след освобождението си. Бомбардираните останки от местната болница и културния център на Буча напомнят за случилото се всеки ден. Михайлина Скорик-Шкаровска е била заместник-кмет на Буча по това време. Тя е имала задачата да помогне на семействата да погребат и идентифицират убитите.

Мащабът на клането видяхме едва след като приключи всичко. По време на окупацията хората нямаха възможност да погребат любимите си по обичайния начин и за това те ги погребваха в дворовете си, на площадите, в красивите ни паркове и това беше много шокиращо. Трудно беше и да се идентифицират убитите хора и да се съобщават новините на роднините и семействата. Най-ужасно беше да се разговаря с майките.

Михайлина Скорик-Шкаровска, бивш заместник-кмет на Буча

Руската армия напада и превзема Буча и Ирпин като част от плана си за превземане на столицата Киев. Украинската отбрана обаче разрушава моста на река Ирпин, отблъсквайки настъплението на руската армия към Киев. Те обаче не успяват да предотвратят случващото се в Буча.

На този кръстопът видяхме поне 12 убити души, когато Буча беше освободена. Никога досега не сме виждали това на територията на Украйна дори по време на Донбаския или Кримския период на войната. Буча се превърна в жив музей на военните престъпления.

Михайлина Скорик-Шкаровска, бивш заместник-кмет на Буча

Макар че травмата и естеството на престъпленията - изнасилвания, убийства чрез екзекуции, ще преследват завинаги украинците, някои от тях се завръщат тук, опитват се да изградят живота си наново. Междувременно те молят света да не ги изоставя, докато войната навлиза в третата си година.