Политика

Стефан Софиянски: Промените в Конституцията доведоха до политически обременен кабинет

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Основната задача на един служебен кабинет е да организира честни избори и затова той трябва да бъде минимално повлиян политически. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият столичен кмет и служебен премиер Стефан Софиянски.

„Тези промени в Конституцията задължително доведоха до това кабинетът да е политически обременен. Това, че парламентът не се разпуска, съвсем прави политическа кампанията, защото тези хора имат с една трибуна повече от всички други. Друг е въпросът дали те печелят от това или не, защото с държанието си губят. Така или иначе обаче това е едно предимство“, каза още Софиянски.

Всичко това идва от конституционната каша, която се забърка, защото нормалната логика е когато един парламент не си свършва работата, да се разпусне предварително. С това разпускане изтича мандатът и на правителството, веднага се прекратяват и неговите пълномощия, а след това независимата президентска институция конфигурира един неполитически кабинет, който не участва в изборите.

„Сега вече е различно, имаме работещ парламент и политически обременен кабинет, нека вземем за пример този механизъм, с който стесниха избора на президента – председателят на Народното събрание да бъде министър-председател- всички знаем, че председателят на Народното събрание е политическа фигура. Абстрахирам се от имената, принципът е нарушен“, каза още Стефан Софиянски.

Целия разговор вижте във видеото.