Политика

Партийните реакции за служебния кабинет: От „наглост и провокация“ до неутралност и подкрепа

От Euronews България Euronews България

Представянето на проектосъстава на кабинета „Главчев“ предизвика разнопосочни реакции от политическите партии – от заявки за подкрепа, през бойкотиране на процедурата по консултации, до остри критики към отделни номинации за министри.

Най-сериозни възражения към бъдещото служебно правителство отправиха от ПП-ДБ, които разкритикуваха остро присъствието на вътрешния министър Калин Стоянов в проектосъстава на кабинета, след което напуснаха президентството.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви, че изборът на Стоянов е не само провокация, но и опит да се прикрият зависимостите на новата служебна власт.

Изборът на този вътрешен министър показва за нас абсолютна политическа наглост.

Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“

Петков възрази и срещу избора на Валентин Мундров за министър на електронното развитие.

„Двамата министри, от които ще зависят изборите, са изцяло отговорност на ГЕРБ, с голямата опасност да имаме отново само хартиена бюлетина, без електронно гласуване, и едновременно с това купеният вот да бъде със същите мащаби, които видяхме на местните избори. Взривени сме от това предложение“, подчерта Петков.

Той обяви също, че ако номинираният за министър на транспорта Георги Гвоздейков, приеме да заема поста, той ще бъде изключен от „Продължаваме промяната“.

Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов отправи критика и срещу предложената за служебен министър на правосъдието Мария Павлова, която в момента е заместник на и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който „толкова силно е крепен от ГЕРБ и ДПС“.

По-късно през деня дойде и позиция от МВР, с която от силовото ведомство подчертават, че за разлика от днес „преди, по време и след произвеждане на изборите за местна власт през 2023 г.“ действията на МВР не били обект на нападки от страна на Кирил Петков и Атанас Атанасов.

„Активността на гражданите, подаващи сигнали в МВР, показа ръст в доверието към институцията. Разпространяването на неистини е омаловажаване на труда на хилядите полицаи, охранявали изборния процес и вложили усилия за противодействие на купуването на гласове“, се казва в позицията на МВР.


Най-голямата политическа сила в парламента - ГЕРБ, се въздържа от оценки на персоналния състав на кабинета „Главчев“.

Томислав Дончев посочи, че ще направи оценка, след като приключи мандатът на този кабинет. Той отбеляза, че резултатите от изборите не зависят от вътрешния министър, а от качествата и убедителността на политиците, които се явяват. Все пак Дончев определи проектосъстава на кабинета като „добър опит да се търси политическа неутралност и професионализъм“.

Няма да коментирам служебния кабинет, членове на ГЕРБ в него нямаме.

Томислав Дончев, ГЕРБ-СДС

Дончев е с очакване да се организират честни избори и с надежда „почти тригодишният спазъм, където цялата обществена енергия на партиите отиде във взаимното им унищожение и не остана енергия да се задвижат обществените системи, да има промени, които да носят резултати за хората“. Дончев каза още, че се надява да се намери формулата „с малко повече съгласие и мъдрост“, при която фокусът да бъде върху постигнати резултати и промяна за добро.

Кабинетът „Главчев“ може да разчита на подкрепата на ДПС, стана ясно от думите на зам.-председателя на ПГ на Движението Йордан Цонев.

„Уважаваме избора на Димитър Главчев“, каза Цонев. По думите му кабинетът има фокус върху двете основни цели на държавата – Шенген и еврозоната.

„Като партия, която винаги е защитавала институционалността, държавността, Конституцията и законите, се придържаме към приетите изменения в член 99“, посочи Цонев. Той припомни, че с промените народните представители са дали правото на кандидата за служебен премиер да избере състава на Министерския съвет.


Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че представеният кабинет е „добре балансиран“ между представителите на доскорошните управляващи от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

„На пръв поглед виждаме един добре балансиран кабинет, с представители, които добре балансират между трите управлявали доскоро и все още управляващи формално държавата партии – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС“, коментира Костадинов.

„В него фигурират имена, които в годините назад са били публично свързани и продължават да се свързват както с ГЕРБ, така и с ПП-ДБ и ДПС“, добави лидерът на „Възраждане“.

За мен е изненада реакцията на ПП-ДБ, защото на пръв поглед виждаме, че те имат поне четирима представители в този кабинет. Реакцията е леко лицемерна от тяхна страна.

Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“


От ИТН заявиха, че консултациите при президента, които се проведоха днес, съгласно новите промени в Конституцията, са безсмислени.

„Съвсем логично е да има съмнения за партийно влияние в служебния кабинет и няма как да е по друг начин след промените в Конституцията“, каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

„Тези консултации, след промените в Конституцията, са демонстрация на безсмисленост. Тези глупави промени в Конституцията, които направиха от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС“, заяви Йорданов.

„Най-голямата вина е точно на тези, които се обидиха и излязоха (по време на консултациите представителите на ПП-ДБ напуснаха залата – бел.ред.)“, посочи той.

„Заради комплексите на Христо Иванов тръгна да се променя Конституцията“, добави депутатът.


От БСП не участваха в консултациите, защото, по думите им, не искат по никакъв начин да бъдат обвързани със съставянето на този служебен кабинет.

„Ние считаме, че партиите нямат място и не трябва да вземат участие в съставянето на кабинета и в избора на служебен министър-председател“, каза зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски минути преди да започнат консултациите при президента. 

Свиленски заяви още, че президентът е назначил възможно най-партийно оцветения кандидат за министър-председател.

Впоследствие Радев коментира отсъствието на БСП по време на консултациите с думите, че „заявките за опозиционност не означават липсва на политическа отговорност и на правосъзнание, защото всяка една партия, особено парламентарно представените партии, трябва да имат отговорност, преди всичко, и уважение, към Конституцията на Република България.“

 

Вижте още от политическите реакции във видеото.