Общество

Цветан Цветанов: Възможно е главният прокурор да упражни натиск върху главния секретар на МВР

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Предполагах, че това е начинът, по който Живко Коцев е бил принуден да подаде заявление за излизане от системата на МВР, но му прави чест, че във вчерашния ден намери достатъчно сили, за да може истината да излезе. Така  в ефира  на „Добро утро, Европа“ Цветан Цветанов, бивш министър на вътрешните работи и лидер на партия "Републиканци за България" коментира оттеглената оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев, който заяви, че е бил подложен на огромен психологически и морален натиск.

„Само преди два дни, когато тази оставка се обсъждаше, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов подчерта, че няма никакъв натиск над Живко Коцев. Стана ясно обаче, че е имало натиск и той е бил много сериозен, освен от страна на министъра като важната политическа фигурна в Министерството на вътрешните работи, но също така и от страна на прокуратурата от най-високо ниво, което се предполага, че може би е настоящият главен прокурор Борислав Сарафов“, каза още Цветанов.

Възможно е главният прокурор да си позволи да упражни такъв натиск над главния секретар на МВР. Аз съм виждал този стил на поведение през 2013 г., когато напуснах системата на МВР. Тогава имаше подобен подход към всички професионалисти в системата на МВР, защото овладяването на системата минава и през висшата професионална фигура в лицето на главния секретар.

 По думите на Цветан Цветанов в момента системата на МВР се нуждае точно от балансираща роля като тази, която имаше президента при назначаване и освобождаване с указ на висшите професионални фигури.

„Ако бяха направили законодателна промяна, с която шефовете на службите да се назначават от Министерски съвет или от парламента, щяхме много бързо да приключим с освобождаването на Коцев, а сега президентът също е в ролята си да не допусне такова напрежение“, коментира още Цветан Цветанов.

Целия разговор вижте във видеото.