Общество

Лични мотиви или натиск: Оставката на главния секретар на МВР скара управляващите (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание, съобщиха от вътрешното ведомство.

По процедура предстои Министерският съвет да одобри оставката на главния секретар и след това президентът да издаде указ за освобождаването му от поста.

След като МВР информира за оставката на Коцев, премиерът в оставка акад. Николай Денков заяви, че главният секретар на силовото ведомство е бил под сериозен натиск от страна на министъра в продължение на месеци.

„От месеци ми е казвал, че има натиск да напусне, тъй като не може да работи с Калин Стоянов. Когато в една институция хората не могат да работят в екип, положението става много трудно“, коментира акад. Николай Денков.

Вътрешният министър в оставка Калин Стоянов отхвърли тези твърдения.

„Не е имало натиск върху Живко Коцев, главният секретар на МВР е подал оставка на лично основния“, заяви той. Относно това дали върху самия него като вътрешен министър е оказван натиск Калин Стоянов обясни, че съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков е искал зам.-министър Кирил Ценкин да бъде шеф на оперативния щаб за изборите.

“Аз му отговорих, че няма как лице от политически кабинет да бъде там”, коментира Стоянов, след което подчерта, че в неговия кабинет не е идвал нито Бойко Борисов, нито Асен Василев, а само Кирил Петков.

Депутатите изслушаха при закрити врати Стоянов относно дейността на убития Мартин Божанов-Нотариуса. Вътрешният министър отказал да отговори на депутатите дали Божанов е бил сътрудник на МВР, но коментира пред журналисти, че никога не се е срещал с него.

“Никога не съм познавал, срещал, чувал Мартин Божанов - Нотариуса. Единствената структура, която работи по казуса, това е Главната дирекция, под мое ръководство. Дали е бил сътрудник на МВР, това представлява държавна тайна. Тази информация може да се поиска от прокуратурата или съда”, добави вътрешният министър в оставка.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пък заяви в кулоарите на парламента, че вътрешният министър в оставка е започнал мръсна кампания.

„Свидетели сме на започването на най-мръсните кампании. Вчера арести на висши длъжности лица в митници без яснота, днес изчезва главният секретар, Калин Стоянов излъга, че не знае какво се случва с Коцев“, каза Петков, цитиран от БГНЕС.

Относно това дали е упражнен натиск от негова страна, за да може неговият заместник-министър да стане шеф на щаба на изборите, Петков не даде отговор, а уточни, че е искал да има честен човек начело на щаба на изборите. „Господин Стоянов е имал двама шефове – Борисов и Пеевски. Готов съм да отида на детектор на лъжата“, обяви Петков.

Ген. Атанас Атанасов обясни, че по време на закритото изслушване в пленарна зала Калин Стоянов е отказал да предостави информация относно Нотариуса и е нарушил закона. “Ще видим как да процедираме относно това нарушение”, каза Атанасов.

По-късно през деня в позиция, разпространена от вътрешното ведомство, Живко Коцев посочи лични мотивите за подаденото заявление за напускане на поста главен секретар:

„Обръщам се към Вас с цялото си уважение и за да предотвратя излишни спекулации и внушения спрямо мен и Министерството на вътрешните работи.

През последните седмици мислих сериозно дали да прекратя професионалния си път в системата на МВР. Направих равносметка на постигнатото, успехите и несгодите. Прецених, че съм вложил достатъчно сили и енергия в работата в услуга на обществото.

За мен върховенството на Закона, спазването на реда и правилата са кауза, която трябва да припознае всеки служител в правоохранителната система.

Професионалната ми биография до момента е свързана изцяло с МВР. В този смисъл решението ми е трудно. В същото време е лесно, защото изцяло почива на вътрешното ми убеждение. Ще продължа реализацията си в друга сфера на обществения живот.

На хилядите достойни полицаи, пожарникари и спасители благодаря от цялото си сърце за дългогодишната ни съвместна работа. Знам колко е трудно в сложна обстановка да запазите мотивацията и енергията си.

Пожелавам Ви здраве, смелост и решителност. Поклон пред ежедневния Ви неуморен труд! Нека успехът винаги съпътства всички настоящи и бъдещи служители на МВР!"

 

Повече за политическите реакции около оставката на главния секретар на МВР вижте във видеото.