Политика

„Бях подложен на огромен натиск“: Живко Коцев оттегля оставката си като главен секретар на МВР

От Euronews България Euronews България

Изненадващо на брифинг с министър-председателя Николай Денков подалият оставка вчера главен секретар на МВР Живко Коцев обяви, че е ревизирал своето решение и иска да запази поста си. Той обясни, че е подал молбата за напускане под натиск, както от страна на вътрешния министър Калин Стоянов, така и от страна на много високопоставени лица в прокуратурата. Премиерът в оставка акад. Николай Денков обясни, че след като е предложението за освобождаването на Коцев от поста главен секретар на МВР, е поискал лична среща с него, при която са провели дълъг и откровен разговор.

„Оттеглям оставката си, провокирана е и подадена под огромен психологически и морален натиск. Виждам какво се случва в системата на МВР. Срещу мен се развива огромна кампания, стои огромна армия, която желае да ме дискредитира като личност и професионалист мен и моите близки“, каза Коцев.

Очаквам да се разгърне този натиск в още по-голям спектър в следващите дни, очаквам всичко“, добави той.

Моята оставка беше използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър, това ме ангажира и задължава, мой дълг е да се върна и да работя, да си изпълнявам служебните задължения, защото вече не става въпрос само за мен като професионалист или личност, а става въпрос за цялата държава и гражданите.

Живко Коцев, главен секретар на МВР

На въпрос на медия дали натискът, за който говори е свързан с неговата среща с главния прокурор Борислав Сарафов, Коцев посочи единствено: „Оставката не е мой личен акт“.

Главният секретар потвърди, че е бил поканен да съдейства за образувано наказателно производство и се е явил в КПКОНПИ и в прокуратурата. В офиса и в дома му са извършени процесуални действия, като отрече твърденията за открити „колосални“ парични средства.

 

На въпрос дали е защитен свидетел по случая в агенция „Митници“, Коцев каза, че МВР и служителите са длъжни да работят в синхрон и координация. „За да има крайни положителни резултати е необходимо да се работи в единомислие“.

Премиерът в оставка Николай Денков съобщи, че президентът Румен Радев е информиран за обстоятелствата.

Няма да бъде придвижена процедурата по освобождаване на Живко Коцев и президентът знае, той е съгласен.

акад. Николай Денков, министър-председател в оставка

Денков предупреди за надигаща се „вълна от безпочвени обвинения“.

Той отказа да коментира представения по-рано днес състав на служебен кабинет от Димитър Главчев, като заяви, че ще положи необходимото за приемственост в изпълнителната власт, предаде БГНЕС.