Свят

САЩ съобщиха за множество случаи на птичи грип при бозайници

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Птицеферма в Мичиган, Съединените Щати и производител на яйца в Тексас съобщиха за огнища на птичи грип. Твърди се, че има и заразени крави и първия известен случай на човек, заразил се с птичи грип от бозайник. Въпреки че здравните служители твърдят, че рискът за обществеността остава нисък, тревогата нараства, отчасти поради новината, че най-големият производител на пресни яйца в страната е съобщил за огнище на болестта.

Някои грипни вируси засягат предимно хората, а други се срещат специално при животните. Птичите вируси се разпространяват по естествен път сред дивите водни птици като патици и гъски, а след това сред пилетата и другите домашни птици.

От 2020 г. насам вирусът се разпространява сред повече животински видове - включително кучета, котки, скунксове, мечки и дори тюлени и морски свине. В Съединените Щати милиони пилета са умрели от вируса или са били убити, за да се спре разпространението му. По данни на Министерството на земеделието на САЩ вирусът е открит в млечни стада в пет щата - Айдахо, Канзас, Мичиган, Ню Мексико и Тексас.

За разлика от Ковид, който е напълно нов или непознат вирус, птичият грип ни е познат. Мислим за ваксини, лечение и тестове от доста години. Но това е ново развитие. Кравите, бозайниците, които са резервоар, дават на този вирус нова възможност да се промени. Променил ли се е този вирус или има ли промени, които биха го направили по-вероятно да се разпространи от човек на човек?

Д-р Манди Коен, директор на Център за контрол и превенция на заболяването, САЩ

Птичият грип за първи път е идентифициран като заплаха за хората по време на епидемия в Хонконг през 1997 г. Според Световната здравна организация през последните две десетилетия близо 900 души в света са диагностицирани с птичи грип, а повече от 460 души са починали. Тази седмица здравните власти в Тексас обявиха, че човек, който е бил в контакт с крави, е диагностициран с птичи грип. Единственият съобщен симптом е бил зачервяване на очите. Симптомите са сходни с тези на другите грипове, включително кашлица, болки по тялото и висока температура. Някои хора нямат забележими симптоми, но други развиват тежка, животозастрашаваща пневмония. Здравните служители на САЩ подчертават, че понастоящем рискът за общественото здраве е нисък и че няма признаци птичият грип да се разпространява от човек на човек.