Общество

Експерт по сигурност: Митницата винаги е била разглеждана като касичка за политическите партии

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„ДАНС провежда операция, която видимо на политическо равнище не е съгласувана. Дали ДАНС сега се разправя с някакви кадри по някаква причина? Кой знае за тази операция? Тя дори сякаш не беше съгласувана със съдебната власт.“

Това коментира в студиото на Euronews Primetime д-р Тихомир Стойчев – бивш директор на Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) относно акцията на ДАНС в Агенция „Митници“.

Митницата е била винаги разглеждана като касичка за политическите партии. А организираната престъпност естествено присъства там. Корупцията също присъства.

д-р Тихомир Стойчев – бивш директор на Централната служба за борба с организираната престъпност

По думите на Стойчев никоя власт не е имала истински намерения за разграждането на контрабандните канали, а напротив – възползвали са се от тях.

Организираната престъпност през годините се превърна в много сериозен фактор. Първо, тя натрупа огромен капиталов ресурс. Успя да подчини представители и на политическия ни естаблишмънт, да ги включи като съучастници и да получи чадър, включително и от службите.

д-р Тихомир Стойчев – бивш директор на Централната служба за борба с организираната престъпност

Според експерта скандалите у нас в сектор сигурност ще свали и без това ниското доверието към държавата ни.

„И без това в определени периоди от време чуждите партньори са давали ясно да се разбере, че не могат и не искат да обменят информация. Аз винаги съм казал, че когато говорим за трансгранични големи предизвикателства за сигурността, като трансгранична и организирана престъпност, тероризъм, наркотрафик, търговия с хора, ние трябва да си партнираме не само в евроатлантическото пространство“, обясни Стойчев.

„Целево на всеки може да бъде заведена разработка. Стига да има поръчка за това. Било платена, било политическа“, посочи експертът.

 

Целия разговор вижте във видеото.