Политика

ПП-ДБ ще обжалват пред КС забраната Асен Василев да харчи пари от бюджета

От Euronews България Euronews България
Daniel Lorer Martin Dimitrov Vasil Pandov BGNES Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще сезират Конституционния съд заради среднощното решение на парламента, с което се бе забранено на министъра на финансите в оставка да извършва разходи, съобщиха на брифинг в парламента депутати от коалицията.

„Отново ставаме свидетели на саботаж на гласувания държавен бюджет. Целта на ГЕРБ е да ни изпратят да безсмислени избори и да ни отдалечат от Еврозоната. Те са готови да съсипят държавата. Ще сезираме Конституционния съд“, заявиха народните представители Даниел Лорер, Мартин Димитров и Васил Пандов.

Решението за „предприемане на мерки за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност“ на страната бе внесено в парламента от Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. Приетото решение задължава финансовия министър в оставка Асен Василев незабавно да преустанови разходите по консолидираната фискална програма за пенсии, трудови възнаграждения, неотложни социални плащания и падежни плащания по държавния дълг до назначаване на служебното правителство.

„През последните седмици има много опасни, популистки предложения от ГЕРБ - за над 4 млрд. лева. Няма ги предвидени в бюджета“, каза Мартин Димитров. „Ние оставяме държавата в отлично финансово състояние, от понеделник отговорността е на ГЕРБ и ДПС“, добави той.

Според депутатите от ПП-ДБ случващото се е пътуване с „конституционното влакче на ужасите“.