Политика

Митрофанова: Има надежда, че ще дойде по-прагматично правителство в България

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Mitrofanova Znamena Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Снимка: БГНЕС

Има надежда, че ще дойде по-прагматично правителство. България е членка на Европейския съюз, на НАТО, но на нея ще ѝ е сложно да изгражда своята линия на поведение. Но ситуацията ще принуди да се премине към по-прагматичен подход към много въпроси, особено свързани с икономиката.
Това заявява посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова в интервю пред ТАСС, публикувано във „Фейсбук“ страницата на посолството. 
"Точно един месец навършва от безпрецедентното решение – тук България надмина всички. Бяха отзовани 34 дипломати и 36 технически сътрудници", казва още Митрофанова.

 

На нас ни беше много трудно. Даже самото изпращане на сътрудниците и членовете на семействата им, общо 185 души, в родината в течение на четири дни беше сложна организационно-техническа операция, изискваща многочислено съгласуване. Работата сега е също изключително сложна, ние имаме огромно посолство, на което са нужни много ръце.

Елеонора Митрофанова

Митрофанова заявява, че ситуацията е трудна, но смята, че ще се справят с нея. „Днес имаме само 23 дипломати за цяла България, от които в Посолството са 15 души. Всички те правят цялата работа – истински многостаночници“. 

 

„Не бива да забравяме, че България – една от най-близките ни славянски държави, че тук са погребани 200 хиляди наши войници, освобождавали България. Българите много грижливо се отнасят към монументите на Руско-турската и Втората световна война, отбелязваме само единични случаи на вандализма. И, разбира се, паметта на хората, сложили главата си за освобождението на България, не бива да предаваме – не можем просто да напуснем страната“, заявява още посланикът.

„Тук има огромен брой нашите сънародници, голям брой смесени бракове, хора, които харесват Русия. Затова трябва да продължим да водим хуманитарната работа въпреки всичките сложности“, допълва тя.