Свят

Нелегален бизнес в Непал: Жители продават бъбреците си, за да си изплатят дълговете

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Сред зашеметяващата красота на хималайските хълмове се крие мрачна реалност. Това е село Хоксе в Непал - известно като "Долината на бъбреците", защото бедността в района е принудила жителите да продават органите си. Трафиканти посещават района от години, убеждавайки местните да сключат сделка, въпреки че това е незаконно. 31-годишният Суман е един от излъганите. След като изпитва финансови и емоционални затруднения, той заминава за чужбина, за да продаде бъбрека си за малко под 3000 британски лири.

Имах наистина големи дългове и обмислях самоубийство. Говорих с един приятел и той ме заведе в Индия, за да ме оперират. Сега не мога да работя. И се опитах да кажа на всеки, на когото мога, да не продава бъбрека си.

Суман, жител на Хоксе

Местните жители казват, че тези, които са продавали органите си, са били водени от бедността и манипулирани от трафикантите. Но това става все по-рядко срещано явление.

Преди години много хора продаваха бъбреци. Но сега, благодарение на образованието, не го правят.

Санти, гражданка на Непал

Макар че в Хоксе ситуацията се подобрява, бедността в целия Непал е довела до друга неочаквана криза. Все по-голям брой непалци избират да работят в чужбина, особено в държавите от Персийския залив в Близкия изток. Някои от тях вече са изправени пред бъбречна недостатъчност, като учените предполагат, че причината е излагане на топлина и силно обезводняване поради лошите условия на труд. Джит е работил три години в Саудитска Арабия. Сега 29-годишният мъж прекарва 12 часа седмично на диализа.

Трябваше да работя в екстремна жега до 50 градуса. Нямахме време да обядваме, да ходим до тоалетна или да пием вода. Изведнъж усетих, че краката ми се потят и не можех да ходя. Тогава ми казаха, че бъбреците ми са отказали.

Джит, гражданин на Непал

Доктор Пукар Чандра е извършвал трансплантации само на възрастни пациенти, но сега вижда все повече млади хора с увредени бъбреци.

 

В чужбина отиват много млади хора, а когато се върнат идват с напълно отказали бъбреци.

Пукар Чандра, Център за трансплантация на човешки органи, Непал

Някои страни от Персийския залив, като Катар, са намалили броя на часовете, през които хората могат да работят на слънце. Проучвания показват, че рискът от екстремни горещини в държавите от Персийския залив се е увеличил през последните години поради изменението на климата.