Европа

Рим одобри строежа на нов пешеходен път до историческите атракции

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Разглеждане на най-известните археологически разкопки в света е целта на нов проект в Рим. Победителят в международния конкурс за създаване на новата пешеходна алея в сърцето на италианската столица бе обявен в присъствието на кмета на града и на министъра на културата на Италия. Проектът на италианска архитектурна фирма беше избран от журито сред 23 други предложения, тъй като според тях той отговаря най-добре на всички изисквания, включително и на близостта на посетителите до археологическите паметници.

Основната цел е да се направи този район по-достъпен, като се покаже изключителното му археологическо наследство. Целта е да се върне това място на града, като се даде възможност на римляните и на посетителите да се насладят на красотата му. Това се простира отвъд обикновените посещения на обекта. То включва възприемането на този район като прекрасно място за разходка.

Роберто Гуалтиери, кмет на Рим

Проектът ще струва около 18 милиона евро и е една от най-големите инвестиции за археологически обект в столицата. Сигурността и пренаселеността са сред предизвикателствата, с които могат да се сблъскат обекти като този, но според министъра на културата на Италия поуките от предишния опит ще бъдат от решаващо значение.

В Колизеума въведохме поименни билети, за да отговорим на необходимостта от гарантиране на сигурността и управление на пренаселеността. Само определен брой хора ще бъдат допускани вътре.

Дженаро Санджулиано, министър на културата

Тъй като през 2023 г. посетителите на Колизеума са се увеличили с 24% в сравнение с предходната година, популярността на този нов проект изглежда сигурна. Очаква се Рим да продължи да създава нови проекти за допълнително развитие на града.