Свят

Най-малко 18 души са били ранени при руски удар в Днипро

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Руски ракетен обстрел е нанесъл щети на учебно заведение в украинския град Днипро и е ранил 18 души. Това съобщиха местните власти. Областният управител Сергей Лисак в добави в платформата Telegram, че дванадесет души остават в болница, сред които и пет деца. Той определи мащаба на нараняванията като умерен. Междувременно военновъздушните сили на Украйна заявиха, че са свалили всичките четири дрона, използвани при атака в централните райони. Дроновете "Шахед" са унищожени над Кировоградска, Черкаска, Хмелницка и Житомирска област.

Нападението е предизвикало пожар в Кировоградска област, който е бил потушен. Напоследък Москва засили атаките си срещу Киев, насочвайки се към мрежовата инфраструктура, за да нанесе значителни щети на енергийната система на страната. На свой ред президента Володимир Зеленски осъди нападенията и отново призова за още средства за противовъздушна отбрана. 

Подчертавам, че за Украйна противовъздушната отбрана е свързана със защита на човешкия живот, тя е нещо, което трябва да бъде оперативно. Наличните в света системи за противовъздушна отбрана не могат просто да събират прах някъде в складовете, когато могат да спасят хиляди животи от руския терор.

Володимир Зеленски - президент на Украйна 

По-рано Зеленски подписа закон за намаляване на мобилизационната възраст в армията от 27 на 25 години. Мобилизацията е въпрос, който разделя нацията, изтощена от повече от две години война. Този ход идва в момент, когато Украйна не разполага с войници за борба с руската инвазия, която продължава вече трета година. От друга страна руските власти съобщиха, че противовъздушната отбрана е свалила четири украински дрона над граничната област Курск и още един над съседната Белгородска област. Няма данни за пострадали или нанесени щети.