Общество

Ще бъде ли легализирана употребата на марихуана с медицински цели в България?

От Бетина Михайлова Бетина Михайлова Репортер

След като още една европейска държава- Германия декриминализира канабиса, въпросът дали и България трябва да последва този пример излиза на дневен ред.

Веска Събева има син с епилепсия и съпруг с онкозаболяване. Години наред води борба, за да помогне на най-близките си хора. Така създава Асоциацията на родители на деца с епилепсия, която да продължи битката й. По нейните думи болните у нас са потърпевши от забраната за употреба на медицинска марихуана.

Контролира пристъпите при нас, това е най-важното. Всъщност с марихуаната могат да се спестят някои от медикаментите и да се контролират тези пристъпи. За всички останали, за които може да помогне като медикамент, като лечебно средство съм категорично ЗА и считам, че е крайно време да се направи и в България.

Веска Събева, биолог и председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия

Важно е обаче да се прави ясно разграничение между употребата на марихуана с лечебна цел и тази с цел удоволствие, категорична е Събева.

Един от най-известните епилептолози в България много ми се сърдеше, когато говорех за марихуаната и ми се сърдеше от гледна точка на това, че не го разбираме както трябва, защото при него идват доста хора, които са отключили епилепсия вследствие на злоупотреба с марихуана. По същия начин може да се получи и с психични заболявания. Така че трябва много да се внимава. Лично аз смятам, че за България трябва единствено и само за медицински цели.

Веска Събева, биолог и председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия

Според доктора по биология Юлиан Караджов   навсякъде по света има ограничение за употреба над 18-годишна възраст.

У нас употребата на марихуана, дори и с „медицински цели" е забранена. Отглеждането на този тип вещества и растения-също. Вследствие на това пациенти, които облекчават болките си с марихуана, се подвеждат под наказателна отговорност, което за тях е сериозен проблем- смята биологът.

  Лекари и експерти у нас са единодушни, че  употребата на марихуана с медицинска цел трябва да подлежи на строг контрол и всяко вещество, което ще се използва от пациент, трябва да бъде изследвано в лаборатория.