Общество

„Послание за непокорство“: Украинците, които се ожениха по време на война

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер
Russia Ukraine War Tying The Knot 22172644338262 Снимка: АР

Тетяна е очаквала да бъде събудена в сватбената си сутрин от звуците на отварящи се бутилки шампанско, но вместо това е била измъкната от леглото от руска ракета, паднала близо до дома ѝ в Централна Украйна.

"Първоначално помислих, че е гръмотевица, но небето беше ясно", обяснява 31-годишната дизайнерка. "Разбрах, че е бомбардировка."

Разтърсени от разрушенията, но твърдо решени да продължат с годежа си, Тетяна и годеникът ѝ Тарас се оженили, както било планирано, шест часа по-късно.

"Отначало си помислех да отменим сватбата, но годеникът ми каза, че трябва да продължим", споделя Тетяна, която моли да не се използват истинските имена на двамата. "Войната няма право да разрушава плановете ни".

"Имаме право да създадем семейство и да живеем пълноценно", добави тя.

"По-късно" може никога да не настъпи

Двойката, сключила брак през юни в индустриалния град Кременчук, на 250 км югоизточно от Киев, е част от огромната вълна от хора, сключили брак в Украйна, след като Русия започна инвазията си в края на февруари.

Съседи от шестгодишна възраст, Тарас предлага брак на Тетяна миналата година и първоначално мечтаят за сватба през пролетта.

"През май осъзнахме, че войната може да продължи дълго и решихме да не отлагаме живота си за по-късно, защото, както ни показа тази война, това "по-късно" може никога да не дойде", казва Тетяна.

В Полтавска област, където се намира Кременчук, през първите шест седмици след началото на инвазията са се състояли около 1600 сватби, докато през цялата 2020 г. те са били 1300.

В столицата увеличението е още по-значително – за пет месеца са регистрирани 9120 брака, което е осем пъти повече от 1110 сватби през същия период на 2021 г.

В една от последните слънчеви съботи в Киев 40 млади двойки започнаха съвместния си живот в службата по вписванията в центъра на града.

"Да се ожениш по време на война е най-смелата и най-трудната постъпка, защото не знаеш какво предстои", обяснява 25-годишният Виталий, точно преди да се ожени за 22-годишната Анастасия и да се отправи към фронтовата линия.

В продължение на три години младата двойка е таяла желанието да направи съюза си официален, но едва в последния момент решава да го реализира. "Войната продължава. По-добре е да го направим сега", казва младоженецът.

От март Виталий Чарних води сватбени церемонии без прекъсване и смята, че това е принос към военните усилия.

"Вярвам, че мога да помогна на страната си, като подкрепям украинците на емоционално ниво", казва 21-годишният младеж.

"Послание за непокорство“

В разгара на Втората световна война през 1942 г. в САЩ са регистрирани 1,8 милиона брака за 12 месеца, което е с 83% повече в сравнение с предходното десетилетие.

Чарних казва, че е забелязал значително увеличение на броя на войниците, които се женят.

"В тези трудни времена хората не знаят какво ще се случи утре, затова искат да се оженят възможно най-рано", обяснява той.

31-годишната треньорка по йога Дария Стениукова от Виница се подготвя за сватбата си с 30-годишния Виталий Завалниук от седмици. В навечерието на събитието обаче руска крилата ракета опустошава града, убива 26 души, поврежда службата по вписванията и разрушава апартамента ѝ.

"Бяхме шокирани, но решени да го направим", казва Дария. "Не можеше и дума да става да се откажем. Къщата ми беше разрушена, но не и животът ни.“

Принудени са да отложат празненствата с приятелите и семейството си, тъй като никой във Виница не е в настроение за празнуване, но настояваха да си кажат "да" в този ден. Оженили са се само за три минути, на друго място.

След това двойката избира фотосесия в бомбардирания апартамент на Дария.

"Това беше послание за непокорство към целия свят, което подчертаваше силата на украинския народ", каза тя.

"Готови сме да се оженим, дори ако над главите ни летят ракети".

 

euronews.com