България

Пиян персонал и мизерия в дом за хора с умствена изостаналост в село Драганово

От Димитър Върбанов Димитър Върбанов Кореспондент

Шокиращи разкрития след проверка в дома за хора с умствена изостаналост в горнооряховското село Драганово. Пияни служители и домуващи без надзор и в тежко състояние са установили проверяващите. Пробата за алкохол на един от служителите отчела 1.71 промила. Внезапната проверка била в резултат на множество сигнали.

В петък кметът на Горна Оряховица, общински служители и полиция влезли на изненадваща проверка в дома за хора с умствена изостаналост в село Драганово.

На служителите незабавно бил направен тест с дрегер. Проверката установила алкохол в пробите на част от персонала.

Един с много висок промил алкохол, но той е основен служител, който трябва да се грижи за здравето на хората и не смятам, че в това състояние той може да полага някакви грижи за хората. Другите бяха служители по поддръжката, които се оправдаха, че на обяд пили по една бира. За тях ще има забележка, другият трябва категорично да бъде дисциплинарно уволнен.

Николай Рашков – кмет на Горна Оряховица

Николай Рашков заяви, че и преди е имало сигнали и дори съмнения за злоупотреби с парите на домуващите.

През годините сме чули, че има много злоупотреби с пари на потребителите. Говори се, че има и злоупотреби с имоти на потребителите, но това не е доказано. Говори се, че на работното място много хора употребяват алкохол и работното им време минава в гуляй, а не в грижи за хората.

Николай Рашков – кмет на Горна Оряховица

Служителка на дома заяви, че не знае за такива нарушения.

80 болни с различна степен на умствена изостаналост живеят в дома в Драганово. До дни ще стане ясно какви мерки ще предприеме община Горна Оряховица, за да гарантира тяхното здраве и сигурност. Резултатите от проверката ще бъдат докладвани на агенцията за качество на социалните услуги, която упражнява контрол над този тип социални центрове. Със случая вече се зае и районната прокуратура във Велико Търново, която назначи проверка.