Euronews Сега

Гърция пред туристически рекорд

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Гърция се подготвя за нов туристически рекорд. След 2 години на пандемия, хората искат да пътуват и съседката ни е сред желаните дестинации. Гърция очаква над 1 милион посетители само през първата седмица на август.

Въпреки липсата на руските и украинските туристи, Гърция е напът да отбележи нов рекорден сезон. Само през юни повече от 900 000 души от Великобритания и Германия са посетили страната. Според предварителните данни – над половин милион британци са избрали Гърция за своята почивка. Властите очакват 1 милион туристи само през първата седмица на август.

 

Имаме 20% увеличение на пристигащите по въздух в сравнение с 2019 г., която също беше чудесна година. Дори круизите са се увеличили с 25 на сто. Очакваме, че този сезон ще вкара приблизително 20 млрд. евро в икономиката ни. През 2019 г. тази цифра беше 18 милиарда евро. Имаме всички основания да бъдем оптимисти.

Ангела Гереку, ръководител на гръцката национална туристическа организация 

След две години на пандемия от Ковид-19 хората нямат търпение да пътуват отново. Но някои се колебаят заради хаоса, който се разразява на много европейски летища.

Ръководителят на гръцката национална туристическа организация казва, че гръцките летища са изключение. Добавя, че дори през август няма да има разгневени пътници или изгубени куфари.



На гръцките летища няма проблеми. Подготвили сме се добре и сме готови за големия брой туристи през август. През последните месеци не сме съкращавали персонал и не сме уволнявали никого. Вярвам, че нашата страна може да бъде положителен пример за другите европейски държави.

Ангела Гереку, ръководител на гръцката национална туристическа организация

През 2019 г. в страната са пристигнали над 30 млн. чуждестранни туристи. Тази година, въпреки войната в Украйна и високите разходи за пътуване, Гърция се надява, че ще подобри този рекорд.