Euronews Primetime

Икономист: Туризмът може да смекчи рецесията

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Инфлацията се базира на очаквания и понеже в момента тези очаквания се влошават, най-вече по отношение на доставките на енергия от Русия, се очаква да се задълбочи и рецесията, която в момента отбелязва Еврозоната.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria икономистът, финансов и политически анализатор Евгений Кънев.

По думите му, две поредни тримесечия има отрицателен растеж и в този смисъл инфлационните очаквания ще продължат докато няма на хоризонта решение за енергийните доставки.

 

За разлика от Америка, където инфлацията се базира на вътрешното търсене, в Европа тя е по-скоро привнесена с енергоресурсите. В този смисъл, ако няма газ, независимо какъв е лихвеният процент, това няма да намали неговата цена. Цената на вносните ресурси се вгражда във всички останали цени в икономиката.

Евгений Кънев

Европейската централна банка има ограничение за сериозно повишаване на лихвите – изключително тежката ситуация на Италия и Гърция от гледна точка на обслужването на техния дълг. Ако се вдигнат още лихвите ще се задълбочи още повече рецесията, каза още Кънев.

Според него, Европа ще осигури енергийната си независимост, въпросът е, че това не може да стане веднага. Пренастройването на световните вериги за доставки на газ отнема време. Докато това се случи, ще я има тази несигурност, която помпа цените в икономиката.

Намаляването на потреблението на газ с 15% ще облекчи системата, но не е дългосрочно решение. Виждаме, че много страни като Франция и Гърция, които бяха замразили топлоцентрали на въглища, сега ги отварят отново. Най-вероятно и други ще се насочат към замърсяващи карбонови източници, които донякъде да смекчат кризата с газа.

 

Тази зима ще бъде критичната. Със сигурност догодина вече няма да имаме този проблем.

Евгений Кънев

Тук се поставя въпросът за европейското единство – кои страни ще търсят сепаратистки договори с Русия, срещу облекчаване на санкциите, което е и нейната цел, коментира Кънев.

По отношение на продоволствената криза, икономистът коментира, че Европа няма проблеми с продоволствията, но има огромен проблем с много страни с огромно население, в Близкия Изток и Североизточна Африка, които вече имат проблеми с доставките на зърно. Говорим за стотици милиони. Тук големият проблем би бил какво ще се случи, ако се формират миграционни вълни от хора, които гладуват.

Големият бум на туризма в момента донякъде ще смекчи забавените производства в други сфери и е вероятно заради това да има съвсем лека рецесия в Еврозоната.

Вижте цялото интервю във видеото.