Общество

Адвокат: Авиокомпанията ви дължи между 250 и 600 евро при отмяна на полет

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Ако вашият полет бъде отменен или закъснее с повече от 2-3 часа, на вас ви се дължи задължително възстановяване на сумата и/или премаршрутиране.

Това обясни в студиото на Euronews Bulgaria адвокат Михаела Димитрова.

Ако обаче говорим за отмяна, то тогава освен тази компенсация, изразяваща се във възстановяване на средствата и премаршрутиране, то тогава ако авиокомпанията ви уведоми за отмяната в последния момент или в рамките на 14 дни преди полета, то тогава ще ви дължи компенсация, чийто размер зависи от разстоянието между дестинацията на излитане и дестинацията на кацане, каза юристът.

 

В случая с „Луфтханза“ говорим за обезщетения в размер до 250 евро. Ако дестинацията на пътника е по-далечна, над хипотезата до 1500 км, обезщетението може да стигне до 600 евро

Много е важно да се отчете, че като цяло извънредни обстоятелства като стачки, военни действия, нажежена политическа обстановка, освобождават авиокомпанията от отговорността да изплати обезщетения. В конкретния случай с „Луфтханза“ обаче смятам, че авиокомпанията не може да се освободи от отговорност, защото имаме няколко съдебни решения, едно в Люксембург и две в България, които казват, че когато стачката е вътрешна за авиокомпанията, то това не е извънредно обстоятелство, а обичайно, каза адвокат Димитрова.

Вижте всичките си права като потребител във видеото.