Икономика

20 долара на час: Нов закон гарантира минималното заплащане в Калифорния

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Повечето работници в заведенията за бързо хранене в Калифорния ще получават поне 20 долара на час. Това ще стане възможно след като влезе в сила нов закон, който дава по-голяма финансова сигурност на една исторически нископлатена професия. Демократите в щатския законодателен орган приеха закона миналата година отчасти като признание, че много от над 500 000 души, които работят в ресторанти за бързо хранене, не са тийнейджъри, а възрастни хора, които работят, за да издържат семействата си.

 

За съжаление, в Калифорния е много скъпо, така че изкарването на 20 долара на всяка работа, независимо дали е в заведения за бързо хранене или не, е много полезно.

Ингрид Вилорио, служителка в заведение за бързо хранене

Законът беше подкрепен от търговската асоциация, която представлява собствениците на франчайзи за бързо хранене. Но след приемането му от тях се оплакват от въздействието му. Алекс Джонсън е собственик на 10 ресторанта в района на залива на Сан Франциско. Той казва, че продажбите са намаляли през 2024 г., което го е накарало да съкрати служителите си. Той споделя още, че увеличаването на заплатите на служителите му ще му струва около 470 000 долара всяка година.

 

Искам да постъпя добре с моите служители. И искам да им плащам колкото мога. Но този законопроект наистина засегна сериозно дейността ни. Вече не наемаме служители. Не попълваме позиции. Вече не се развиваме в щата.

Алекс Джонсън - ресторантьор

През последното десетилетие Калифорния удвои минималната си заплата за повечето работници до 16 долара на час. Голямо безпокойство през това време беше дали увеличението няма да доведе до загуба на работни места. Вместо това данните показаха, че заетостта не е намаляла.

 

Работодателите имат много добри условия. Печалбите в отрасъла са високи. Така че те имат възможност да поемат и увеличението на заплатите.

Майкъл Райх, икономист по труда от Калифорнийския университет в Бъркли

Законът отразява внимателно изработен компромис между индустрията за бързо хранене и профсъюзите, които от близо две години се борят за заплати, обезщетения и правни задължения. Той възникна по време на частни преговори между профсъюзите и индустрията, включващи необичайната стъпка за подписване на споразумения за конфиденциалност.