Добро Утро, Европа

Калоян Паргов: Едва ли дърленето с президента ще направи БСП по-силно

От Георги Колев Георги Колев Редактор

В последните години в БСП се случва отстраняване на неудобните, по-точно по време на мандата на г-жа Нинова.

Това коментира пред Euronews Bulgaria Калоян Паргов по повод отстраняването му от поста председател на градската структура на БСП в София.

С решението на ВКС, което обявява решение за нищожно, справедливостта възтържествува, каза Паргов. Това показва само едно – претенцията да управляваш държавата законосъобразно, позовавайки се на върховенството на закона, означава да го правиш и в собствената си партия, спазвайки определени правила. Което очевидно не е така щом съдът уважи мотивите ми и възстанови членството ми в националния съвет, допълни той.

Градската организация си има своя председател и това е моят наследник Иван Таков. Без значение на тълкованието на решението на съда, аз няма как да се връщам назад. Така че пожелавам успех на моите наследници, ще продължа да им помагам. Като член на националния съвет ще се включа активно във всички решения, които предстои да вземе той в следващите месеци, свързани с предстоящите избори. Остава и една опция, която в скоро време ще обявя в сферата на обществно-политическия живот. Това е нещо, което ще ме ангажира още по-силно обществено. Паргов отрече това да е нов ляв проект или присъеднияване към този на Стефан Янев, а щяло да е нещо насочено изцяло към държавата и държавните институции. Това ще се случи в началото на август.

Виждаме, че всички политически сили са в предизборна реторика. В последните поне 2 години БСП прави една и съща грешка – да настъпва една и съща мотика и тя да я удря по главата, коментира Паргов по повод на острото изказване на Нинова за президента Радев като участник в свалянето на правителството. Едва ли дърленето с президента ще направи БСП по-силно.

По думите му, правителството е направило всичко възможно да се самосвали и трябва да се търси проблемът вътре в него – по начина, по който то се сформира, по който се разпределиха постовете, териториите и финансите на държавата.

 

Президентът стартира промяната през 2020 г. И през 2021 г. се търсеха аватарите на тази промяна. Хората след 4 април припознаха първо ИТН, а след това тези двама харвардски възпитаници, които са доста гъвкави и доста добре маркетингово позиционирани. Видяха нишата и бързо-бързо я заеха.

Калоян Паргов

Хората им се радваха, защото виждаха в тях едно поколение, което напусна България и те искаха да се върне – учените и умни българи, получили престижно образование по света, които да ни решат проблемите в закъсалата политическа система. За съжаление видяхме, че това не е панацеята. Това е едно голямо разочарование, защото тази мантра през последните 20 г. обитаваше избирателите. Оказва се, че това да си завършил УНСС, СУ или Техническия, не е по-зле от това да си завършил Харвард. Трябва да спрем да търсим аватари, държавата има нужда от национална доктрина. Нещо, което да не е плод на една политическа сила или една бъдеща коалиция, а плод на цялата държава и всички „тинк танкове“ и научноизследователски общности.

Получаването на мандата от БСП за трети път е знак на уважение на президента, не към ръководството на БСП, а към партията, издигнала и подкрепила два поредни пъти Румен Радев. Това е знакът, който даде президентът. Също беше знак, че президентът иска да има правителство, а не да се ходи на избори. Не го е дал на ДБ, защото чисто идеологически избирателят на БСП трудно би преглътнал това. Шансът беше БСП не да развива тези за управлението, а да успее да сформира управляващо мнозинство като наложи няколко проблеми неща – отношението към войната в Украйна, отношението към изгонените руски дипломати и проблемите с газа, заключи Паргов.