Свят

Руската църква обяви агресията срещу Украйна за „свещена война“

От Euronews България Euronews България
RPC Ruski Patriarh Kiril AP Руският патриарх Кирил. Снимка: БГНЕС

Руската православна църква (РПЦ) обяви агресивната война на Москва срещу Украйна за „свещена“ и призова всички руснаци и „клонове на този народ“, включително „източните славяни“, да се обединят под шапката на Кремъл.

Декларацията дойде по време на събор на Световния руски народен съвет, на който религиозни, политически и културни фигури в страната се срещнаха в московската катедрала „Христос Спасител“, предаде БГНЕС.

Главата на Руската православна църква и съюзник на Путин патриарх Кирил оглави събора. От началото на пълномащабната война той е критикуван, че предоставя религиозно оправдание за войната и не осъжда недвусмислено агресията.

Събитието обединява висшето църковно ръководство, чиновници, бизнесмени и културни дейци. Документът е адресиран до законодателната и на изпълнителната власти в Русия.

„От духовна и морална гледна точка специалната военна операция е Свещена война, в която Русия и нейният народ защитават единното духовно пространство на Света Русия", се казва в публикувания на 27 март документ.

По-нататък се твърди, че войната има за цел „защита на света от настъплението на глобализма и победата на Запада, който е изпаднал в сатанизма“:

"След войната цялата територия на съвременна Украйна трябва да влезе в зоната на изключително влияние на Русия. Възможността за съществуването на русофобски политически режим, враждебен към Русия и нейния народ на тази територия, както и политически режим, контролиран от външен център, враждебен към Русия, трябва да бъде напълно изключена“.

В политическия документ се подчертава, че Русия трябва да се превърне в един от водещите центрове на многополюсния свят, водещ на интеграционните процеси и осигуряващ сигурност и стабилно развитие на цялото постсъветско пространство.

През февруари 2022 г. патриарх Кирил каза, че Украйна и Беларус са част от „руските земи“ и нарече украинците, които се защитават срещу руската агресия, „сили на злото“, като насочи войната като битка за бъдещето на християнството.