Европа

Зеленски: Войниците на фронта трябва да знаят, че не са сами

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на Украйна заяви, че силните послания за солидарност и подкрепа са важен фактор за морала на войниците на фронта.

Давайки такъв сигнал на света и на нашия народ, който защитава Европа и света, е важно да не се губи това усещане – че войниците не са сами на фронта.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Володимир Зеленски бе домакин на делегация от групата на либералите „Обнови Европа“ в ЕП, в която членува и неговата партия „Слуга на народа“.

По-добре е, когато фокусът не е само върху войната, заради изборите в Европа и Съединените щати. За нашите мъже, жени, деца е важно да сме част от Европа. Тя знае, че сме защитен щит за нашите общи ценности.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Централна тема в дискусиите беше спешната нужда от повече оръжия за Украйна. Това е и ключова тема от кампанията за европейските избори.

„Той знае, че ние работим за европейската отбрана. Но ние знаем, че украинците имат нужда от повече оръжия и боеприпаси. Президентът потвърди за тези нужди на бойното поле“, заяви Валери Айер – председател на „Обнови Европа“

Посланието на Зеленски идва, докато Русия продължава да нанася масирани удари по страната му с балистични ракети и дронове. Повечето са насочени срещу гражданската инфраструктура. Киев повтаря от месеци, че се нуждае спешно от повече системи за противовъздушна отбрана.

Докато държавите членки на ЕС се борят с колебания как най-ефективно да помогнат на Украйна в краткосрочен и дългосрочен план, а сирените за въздушна тревога се чуват в Киев, украинските войници страдат от недостиг на боеприпаси на фронта. Опасяват се, че Путин се готви за още по-голяма война.

 

Шона Мъри – Euronews, Киев