Европа

Преселение на латиноамерикански богаташи в Мадрид: Как новите жители променят испанската столица?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Madrid Spain Ispania Unsplash Снимка: Unsplash

В сърцето на квартал Саламанка в Мадрид често се виждат апартаменти, със само 2 самостоятелни спални и цена над един милион евро. Интересното обаче е, че те веднага се купуват. Те са най-желаният обект на заможните латиноамериканци, които превръщат Мадрид в новия Маями.

Той е насочен предимно към латиноамериканците и е вярно, че в момента търсенето там е много голямо, пет пъти по-голямо от предлагането, което имаме в момента.

Тарек Муре Гарзон, брокер

Марсела Перес е интериорен дизайнер и отговаря за декорирането на апартаментите на венецуелци, мексиканци и колумбийци според вкусовете им. Тя осигурява от мебели до прибори за хранене или спално бельо.

Има много случаи, когато те всъщност прекарват кратки престои; два, три, максимум шест месеца. Затова предпочитат да го възложат на някого да го купи и когато пристигнат, всичко да е готово.

Марсела Перес, интериорен дизайнер

Мексиканецът Октавио Рохас живее в Мадрид от 15 години. Той е председател на асоциацията на мексиканските бизнесмени в Испания и улеснява пристигането на сънародниците си и техните инвестиции в Испания.

„Испания, предлага точно това, което търсите: сигурност, икономическа стабилност, правна сигурност и след това фантастично гастрономическо и културно предлагане“, споделя Рохас.

Нови петзвездни хотели и бизнеси от висок клас процъфтяват в разгара на новата латиноамериканска миграция.

Новите жители на Мадрид дават тласък на свободното време и културата в града. 90% от клиентите на подобни художествени галерии вече са латиноамерикански колекционери.

Хайме Веласкес, кореспондент на Euronews в Мадрид

Основните латиноамерикански ресторантски вериги са открили магазини в Мадрид.

„Пристигането на доста голямо мексиканско население помогна на хората да поискат текила в основните модни барове. И сега вече имаме големи групи, търсещи ресторанти с известни готвачи, които вече консумират мексикански спиртни напитки“, посочва Вилмер Яхамин – съосновател на Entre Compas и Mezcaloteca.

Новите латиноамерикански граждани са тук, за да останат. Благодарение на тях днес Мадрид е малко по-космополитен.