Свят

Безредици и сблъсъци в Мадрид, провокирани от преизбирането на Педро Санчес за премиер

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Размирици избухнаха и в Испания през миналата нощ, като се свързани с управлението на страната. Хиляди са недоволни, че Педро Санчес беше преизбран за премиер, след като неговата Социалистическа партия договори сделка с каталунските сепаратисти, за да остане на власт.

Хиляди се събраха в центъра на Мадрид в знак на недоволство срещу властта и нарекоха "предател" министър-председателя.

Протестиращите хвърляха бомбички, димки, стъклени бутилки и влязоха в сблъсък с полицията, която след това ги разпръсна в различни посоки.

 

 

Трябва да излезем на улицата сега. Идеологията няма значение, всеки трябва да излезе и да се изправи срещу най-лошия премиер, който Испания някога е имала. Санчес е лъжец. Той излъга избирателите си. Не излъга мен, защото не съм гласувала за социалисти и никога в живота си няма да го направя. Но излъга своите избиратели.

Протестираща

Тази седмица, в края на дългите дебати в испанския парламент - депутатите одобриха новия ляв кабинет.

След парламентарните избори през лятото, които не излъчиха категоричен победител, социалистите на Педро Санчес получиха гласове от крайнолявата формация "Сумар" и Баската националистическа партия, за да останат в управлението.

Осигуриха си и подкрепа от каталунските сепаратисти. В замяна обещаха амнистия за стотици хора, които са изправени пред съдебни дела заради участие в демонстрациите за отделянето на Каталуния от Испания. Сред тях е лидерът на автономната област, Карлес Пучдемон, който по-рано избяга зад граница.