Политика

Какво взриви „сглобката“: Анализ на Кристиян Шкварек и Любомир Аламанов

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Край на опитите за съставяне на редовно правителство в 49-ото Народно събрание. Днес и третият мандат се оказа неуспешен, а президентът Румен Радев е изправен пред трудната задача да състави служебен кабинет по нови правила след промените в Конституцията. Очакванията и прогнозите за политическите процеси коментираха в студиото на Euronews Primetime анализаторите Кристиян Шкварек и Любомир Аламанов.

 

„ПП и ДБ казаха „хайде да се опитаме да направим истински реформи, ние ще направим компромис, да спрем да искаме да ви арестуваме, да ви разследваме и т.н. Само и само да направим някакви реформи“. И те понесоха огромна репутационна щета. За това никой няма съмнение. Те отнесоха най-много критики от своите собствени избиратели. И се опитваха през цялото време да накарат това споразумение, което имаха с ГЕРБ, да заработи за истински реформи. Някои неща успяха, някои неща, както виждаме – не“, смята Аламанов.

„На мен ми звучи малко абсурдно да твърдим, че големият компромис е направен от втората политическа сила, на която е дадена практически цялата власт – 90% от министрите, след като е загубила изборите. Нещо, което не се е случило въобще в историята на либералната демокрация. Основният компромис беше направен от тази първа политическа сила“, коментира Шкварек.

 

Целия разговор вижте във видеото.