Политика

Първи промени в правителството на Австрия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Russia Austria 22101635507953 Карл Нехамер, канцлер на Австрия. Снимка: AP

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер обяви промени в правителството след оставките на двама министри от квотата на неговата Австрийска народна партия. Това бяха министрите на земеделието Елизабет Костигер и на икономиката Маргарете Шрамбьок. 

 

Използвам тези оставки, за да започна по-големи промени в правителството. Не само заменям министри, но и реорганизирам техните ведомства, за да обезпечим най-високата възможна прозрачност и ефективност в министерствата. Как ще се случи това? Ще обединя министерствата на труда и на икономиката. Мартин Кохер ще застане начело на новото ведомство.

Карл Нехамер, канцлер на Австрия

Норберт Точник поема министерството на земеделието. Той е член на влиятелната асоциация на фермерите в Австрия. Новосъздаденият държавен секретариат по туризъм ще  поеме Сузане Краус-Винклер. Нов е и държавният секретариат за дигитализация и широколентови технологии, който ще поеме Флориян Турски. Промените в кабинета идват дни преди Нехамер да бъде официално избран за председател на Австрийската народна партия, чиято популярност намалява, а текат и разследвания за корупция срещу нейни членове.