Общество

Синдикатите настояват за увеличение на заплатите на работещите в детско и училищно здравеопазване в София

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Медицинска федерация “Подкрепа” ще проведат пред сградата на Столичната община протест с искания за увеличение на възнагражденията на работещите в сектор Детско и училищно здравеопазване, включващи детски ясли и здравни кабинети в образователните институции в София.

Възнагражденията на работещите в сектора са 1350 лв. През 2022 г. Беше подписан Колективен трудов договор според който минималните заплати трябваше да бъдат 1450 лв.

Това каза в ефира на Euronews Bulgaria д-р Пламен Радославов – медицински синдикат към КНСБ.

По думите му през последните три месеца синдикатите са опитали да водят разговори за увеличение на заплатите с представители на Столична община, които обаче не са дали никакъв резултат.

След като обявихме, че излизаме на протест, вчера кметът на София Васил Терзиев ни прие на среща, срещата беше сравнително положителна, но много закъсняла. Обясниха ни, че има средства за възнаграждения за цялото общинско здравеопазване в размер на 8 млн. лв. в бюджета за 2024 г.

Няма да отменим протеста, обещани ни бяха 100 лева, аз предлагам на хората да си ги вземат, но ние ще продължаваме да искаме повече, категоричен беше д-р Радославов.