Европа

Проевропейският кандидат за президент на Словакия спечели изборите на първи тур, но ще има балотаж

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Бившият външен министър на Словакия Иван Корчок и настоящият председател на парламента Петер Пелегрини ще се изправят на втория тур на президентските избори през април. Това показа официалното преброяване на гласовете. Либералът Корчок води с близо 42% от гласовете, докато Пелегрини е получил близо 38%. Този резултат беше изненада за анализаторите в страната, които въпреки че очакваха балотаж, смятаха, че първият тур ще бъде спечелен от подкрепяния от премиера Роберт Фицо, Пелегрини. В речта си след вота Корчок заяви, че ще остане "здраво стъпил на земята".

 

Резултатът от първия тур изглежда обещаващ и обнадеждаващ, но все пак искам да кажа, че съм стъпил здраво на земята. Всички знаем много добре, че на втория тур трябва да направим повече, за да успеем и да спечелим.

Иван Корчок, бивш външен министър на Словакия и кандидат за президент

 

От своя страна Петер Пелегрини благодари на поддръжниците си, за това, че са го подкрепили.

 

Резултатите показаха, че мнозинството от хората в Словакия не желаят либерален десен прогресивен кандидат. Мнозинството е изразило интерес да има президент, който да защитава националните държавни интереси на Словашката република.

Петер Пелегрини, кандидат за президент на Словакия

 

В Словакия президентът има предимно церемониални функции, като ратифицира международни договори, назначава висши съдии и е главнокомандващ на въоръжените сили. Той може също така да налага вето на закони, приети от парламента.