България

Енергийният министър прекрати меморандума с Gemcorp и IP3

От Euronews България Euronews България
Nikolov Министърът на енергетика в оставка Александър Николов. Снимка: БГНЕС

Министерствето на енергетиката информира, че в изпълнение на решението на Министерския съвет от 20 юли 2022 г. министърът на енергетиката Александър Николов е изпратил уведомление до Gemcorp Holdings Ltd и IP3 за прекратяване по взаимно писмено съгласие на сключения на 23 март 2022 г. необвързващ меморандум за разбирателство.

"Заедно с уведомлението, на страните е изпратено и подписано от министъра на енергетиката допълнително споразумение, което урежда отношенията във връзка с прекратяването на меморандума", се посочва още в прессъобщението на ведомството.

Междувременно стана ясно, че кабинетът в оставка предалага доставка на 7 карго кораба от САЩ с втечнен газ на LNG, като вече е осигурено и пристанище за първия кораб в Гърция.

"Договорът ще бъде подписан днес, но с възможност да бъде утвърден до 19 август, за да може ако се намери по-добра оферта от служебния кабинет да бъде сключена и да няма разход за държавата", заяви премиерът в оставка Кирил Петков на съвместна пресконференция с енергийния министър в оставка Александър Николов.