Икономика

Румънско пристанище стана важен експортен център за Одеса

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
EU Russia Ukraine War Fighting For Food 22087604265285 Пшеница. Снимка: AP

Житницата на Европа е под заплаха. Украйна е един от най-големите в света производители на пшеница, слънчогледово масло, царевица и рапица. Но украинските кораби, изнасящи зърно, не могат да отплават от пристанищата си заради войната. Така се насочват към пристанище Констанца в Румъния. Влакове, камиони и шлепове се използват за транспортиране на стоки до румънското пристанище. 

Организацията на ООН за прехрана и земеделие твърди, че близо 25 милиона тона зърно в момента са блокирани в Украйна. И добавя, че руски войници плячкосват складове и транспортират зърното в Русия.България изявява желание да помогне за износа на украински стоки от пристанище Варна. В момента се обновява инфраструктурата. 

Междувременно Констанца придвижва товарите възможно най-бързо. Първият кораб, натоварен със 70 000 тона украинска царевица, е напуснал румънското пристанище в края на април. 

 

Има общо чувство на състрадание към злощастната ситуация в Украйна, тя е наш съсед. Всички чувстваме нужда да им помогнем с каквото можем.

Виорел Панаит, мениджър на транспортна компания

Директорът на пристанището казва, че войната в Украйна е предизвикателство, но и възможност. 

 

Въпреки че минаха няколко месеца, ситуацията е още в началото. Бавно се отварят коридори, по които се доставят стоки до пристанище Констанца. Помагаме за износа. Сега е важно да помогнем за износа на Украйна, за да подкрепим нейната икономика.

Флорин Гойдя, директор на пристанище Констанца

Междувременно земеделските производители в Украйна са подложени на натиск, сеитбата наближава, тази година земеделците се нуждаят от повече гориво и торове, за да попълнят запасите си. Но се сблъскват и с допълнителни предизвикателства – неизбухнали скрити ракети и снаряди. Фермерите молят сапьорите да унищожат невзривените бойни глави.