Икономика

Хлебари искат отпадане на ДДС и помощи за ток и газ

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Кукушева Мариана Кукушева се срещна с Корнелия Нинова в МИИ. Снимка: МИИ

Нулева ставка на ДДС за хляба, компенсации за ток и поемане от държавата на разликата в цената на газа, искат от браншовия съюз на хлебарите, за да се спре покачването цената на хляба.

В понеделник те имаха среща с вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. Мариана Кокушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, разказва пред Euronews Bulgaria за резултатите от срещата.

 

По време на разговора са били предложени конкретни мерки за спасяване на хлебопроизводството в България – 0% ДДС за производство на хляб, компенсации за ток и поемане от държавата на разликата в цената на газа. От Съюза на хлебарите са били категорични, че тези мерки ще доведат до понижаване на цената за хората.

Министърът на икономиката и индустрията е изтъкнала, че подкрепата за бизнеса с до 300 лв. за мегаватчас трябва да продължи и е изразила подкрепа за нулева ставка на ДДС за хляба. По време на разговорите Мариана Кукушева е уверила, че в България има достатъчно количества брашно и пшеница и е призовала държавата да направи всичко, за да помогне спешно на българските хлебопроизводители. Тя е прогнозирала, че е възможно много малки пекарни в страната да затворят заради поскъпването на газа.

Според нея премахването на ДДС за хляба ще има положителен ефект, защото не само ще доведе до намаляване на цената, но и ще изсветли сектора.

Мариана Кукушева е подчертала, че до момента хлебопроизводството е единственият бранш, който не е дотиран специално по европейски програми с изключение на една мярка по отношение на мелниците отпреди доста време.