Политика

Политически престрелки между Радев и Нинова заради КЕВР и падането на кабинета

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

БСП върна на президента неизпълнен мандат за кабинет. Така беше изчерпана и последната възможност за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. Държавният глава трябва да разпусне парламента и да определи дата за предсрочни избори.

Срещата на "Дондуков 2" премина с остър тон. Президентът разкритикува управляващата коалиция, че завещава на служебния кабинет хаос в енергетиката, а лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини Радев за падането на кабинета.

По време на срещата социалистите подчертаха, че са направили всичко по силите си, за да се състави ново редовно правителство.

"Във връзка с връчения мандат ви информирам, че БСП за България няма да излъчи кандидат за министър-председател".

Георги Свиленски, БСП

Въпреки че поздрави социалистите за усилията, президентът разкритикува мандатодържателя и управляващата коалиция, че са вкарали държавата в хаос.

"Заедно с неизпълнения мандат управляващата коалиция оставя на бъдещото служебно правителство тежко наследство. Става дума за хаоса в енергетиката. Кризата на енергетиката може да доведе до колапс на енергетиката и социалните услуги".

Румен Радев, президент на Р България

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори на критиките на държавния глава.

"Президентът не е спрял да ни критикува от ден 1. Той е и в основата на свалянето на този кабинет. Ние не приемаме неговата критика и предлагаме да я насочи към ИТН и техния министър на енергетиката. Тази отговорност ние няма да носим".

Корнелия Нинова, БСП

Лидерът на социалистите допълни, че държавният глава носи цялата отговорност в момента и трябва да назначи компетентно служебно правителство, което да се справи с кризата.

Аз депутати няма да му дам, той сигурно ще си вземе зад гърба ми, заяви Нинова.