Общество

Д-р Цветеслава Гълъбова: Случващото се у нас е политическа шизофрения

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Това, което имаме като политика и политически лидери не ни предлагат качествен продукт. Напротив, те ни предлагат развален продукт, който даже вече не се и опитват да опаковат в нещо по-приемливо. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

Тази сутрин се замислих, че за първи път искам да използвам терминология от работата си, защото обикновено го избягвам, смятам, че така се поставя стигма на хората с психични болести. Това, което виждаме обаче е политическа шизофрения, наистина. При болестта шизофрения най-кратката дефиниция е „неправилно възприемане на обкръжаващата действителност“.

„При тази болест мисленето се променя по начин, че болният човек се води единствено и само от вътрешните стимули – от това, което се случва в главата му, без да включва в поведението си случващото се около него. При политическата шизофрения виждаме точно това. Те се водят единствено и само от своите вътрешни стимули. Категорично не са болни хора обаче, това е ясно“, обясни още д-р Гълъбова.

Психологът Пламен Димитров обясни, че е напълно съгласен с наблюденията на д-р Цветеслава Гълъбова.

„Занимавам се отдавна с наблюдения на политическата психопатология и тя има своето място в световен мащаб. Тази патология има своите обяснения – когато си екзистенциално тревожен за своята незначителност и липса на свързаност с работните задачи на един отговорен политик, тогава в съзнанието ти настъпват някои изменения“, обясни психологът.

Целия разговор вижте във видеото.