Политика

НС одобри връщането на Иван Иванов като председател на КЕВР

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

Иван Иванов отново е председател на КЕВР. Това решиха  депутатите в един от последните дни  на 47-ото Народно събрание. 

Парламентът реши Иванов да изпълнява функциите, докато бъде избран нов шеф. А дотук се стигна, след като съдът обяви за  противоконституционното назначаването на Станислав Тодоров за председател на КЕВР.

В пленарната зала депутатите спориха остро дали Иванов трябва да се върне. 

"Чувах как ние, ГЕРБ и ДПС искаме да върнем Иван Иванов, не не искаме да го върнем това се случва автоматично по силата на Конституцията и некомпетентността на управляващите". 

Ива Митева, ИТН 

"Промяната в закона за енергетиката дава решение. Много е смешно партия, която  няма политическа култура и подменя това за което са я изпратили.", заяви Николай Ангов, ПП. "Господин Ангов не знаете какво е НС и защо сте в него.", отговори Митева.

ДПС се опитаха да намалят напрежението. 

"Ще помоля групата да гласуваме "за". Ще помоля и "Промяната" - продължавате ли я, прекратявате ли я, да бъдете веднъж така повече мъже, отколкото би било необходимо. Нека всеки един от нас да сведе глава, да натисне зеленото копче и на избори."

Рамадан Аталай, ДПС 

От ГЕРБ пък обясниха, защо трябва да се приеме законопроекта за председател на КЕВР. 
"Призовавам ви да подкрепите решението,  защото то ще доведе до стабилност", заяви Росица Кирова, ГЕРБ-СДС. "Всички ваши предложения, госпожо Кирова бяха една динена кора на която да се подхлъзнем.", отговори й Искрен Митев от ПП.

БСП не участваха в гласуването, но заявиха, че не е нужен толкова остър тон за решение което засяга всяко българско семейство. 

На фона на политическата ситуация и в един от последните работни дни на 47-ото НС, денят в парламента започна  трудно - депутатите събраха кворум от втория път. Точно по обяд, след като си гласуваха удължаване на работата, от ДПС поискаха поименна проверка, която не събра 121 депутати и парламентът приключи своята работа.