Икономика

Световните лидери се събират на форум за ядрената енергия, Германия няма да участва

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Световните лидери ще се съберат в четвъртък в Брюксел на среща на върха, за да подчертаят ролята на ядрената енергия за справяне с изменението на климата и за повишаване на енергийната сигурност след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Срещата беше обявена за първи път по време на преговорите за климата в Дубай през декември. Там световната ядрена индустрия стартира инициатива, с която държавите се ангажират да утроят ядрената енергия до 2050 г. Повече от 20 страни вече са се присъединили към нея, включително Съединените щати, Обединеното кралство, Франция и домакинът на преговорите - Обединените арабски емирства.

Германия няма да участва в срещата, тъй като преди почти година изключи последните си три ядрени реактора, с което завърши процеса, получил широка политическа подкрепа след аварията в японската АЕЦ "Фукушима" през 2011 г.

 

Много съжалявам, че по време на енергийната криза германското правителство изключи трите атомни електроцентрали, които все още работеха. във времената, когато сега имаме твърде малко електроенергия, а това се случва редовно, поне през зимата, ние сме още по-заинтересовани нашите съседни държави да осигурят доставките на електроенергия и с ядрена енергия.

Йенс Шпан, депутат от германската партия Християндемократически съюз

Въпреки това ядрената енергия не се харесва на много природозащитници заради отпадъците и добива на уран за захранване на атомните централи. 

 

Ако трябва да бъдем честни, Германия не е сама в това отношение, защото има само много малко страни, които действително разчитат на нови ядрени електроцентрали. В повечето страни се демонтират повече, отколкото се добавят, а новите атомни електроцентрали, които се строят в момента, са толкова скъпи, че определено не си заслужава. Затова смятам, че тези, които се фокусират върху ядрената енергия, са на грешен път.

Никлас Хьоне, експерт по политиката в областта на климата в New Climate Institute

Световната ядрена асоциация твърди, че тази форма на електроенергия може да бъде внедрена в голям мащаб навреме, за да се бори с изменението на климата, като директно замени централите на изкопаеми горива.