Европа

Нови удари в Южна и Източна Украйна, 7 хиперзвукови ракети удариха Одеса

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Russia Ukraine War 22130327002492 Войната в Украйна. Снимка: AP

Не стихва войната в Украйна в 76-тия ѝ ден. Руските военни са изстреляли седем ракети от въздуха по Одеса, като са поразили търговски център и склад. Най-малко 100 цивилни остават в стоманодобивния завод „Азовстал“, който е подложен на засилен руски обстрел в Мариупол, съобщи кметът на града.

Нови удари в Южна и Източна Украйна.Руски сили са изстреляли 7 ракети въздух-земя по жизненоважното южно пристанище Одеса и са поразили търговски център и склад, съобщиха украинските въоръжени сили. Един човек е загинал и петима са били ранени. Пристанището беше подложено на многократни ракетни атаки, включително от хиперзвукови ракети, след като Русия отбеляза най-големия си патриотичен празник, без да даде нова информация за войната. В рамките на обстрела руски свръхзвуков бомбардировач е изстрелял хиперзвукови ракети,  идентифицирани като ракети въздух-земя "Кинжал". Те могат да летят със скорост, пет пъти по-висока от тази на звука, и имат обсег на действие от 2000 км. 

 

В момента се намираме на обект, който е бил ударен от руска ракета. Общо седем ракети паднаха върху Одеса. На този обект по време на въздушния удар се извършваше работа и един човек загина. Има пострадали и ранени други хора. Този обект няма нищо общо с военна инфраструктура или военни обекти. Тук няма складове за боеприпаси и никога не е имало такива. Това е начинът, по който руският свят поздрави града-герой Одеса с 9 май.

Генадий Труханов, кмет на Одеса

Използването на усъвършенствани управляеми ракети позволява на Русия да стреля от самолети на разстояние, без да се намира в украинското въздушно пространство и да е изложена на потенциален зенитен огън.Телата на 44 цивилни са били открити в развалините на разрушена от руските войски сграда в украинския град Изюм, в източната част на страната заяви представител на местните власти. Управителят на Харковска област, че пететажната сграда е рухнала, докато цивилните са били вътре. Руските сили контролират града като важна точка на фронтовата линия.В района на Северодонецк се водят сражения, а руската армия подготвя настъпление към града. Край Херсон и Николаев не се водят активни бойни действия, но има обстрел. Управителят на Донецка област Павло Кириленко заяви, че в металургичния завод "Азовстал" в Мариупол все още има над 100 цивилни граждани. По думите му евакуацията върви трудно заради силния натиск от страна на руските военни в района. В обсадения пристанищен град се намират и около 100 хиляди негови жители, допълни Кириленко. Украинската армия предупреждава за възможни руски удари по обекти на химическата индустрия. От началото на войната Русия е атакувала няколко петролни склада и промишлени обекти.