Икономика

Ричард Алибегов: Не е ясно как ще се компенсират заведенията, ако сервират безплатно вода от чешмата

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

Смятам, че това да се предлага безплатно вода от чешмата в заведенията е стъпка в правилната посока и доказателство за това как гражданска инициатива може да се превърне в законодателство. Сега остава да видим как ще се транспонира в България. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Симона Стилиянова – създател на картата „Чешмите в България“.

„Има няколко проблема, върху които се гради тази промяна. Единият проблем е, че в момента сме в един от най-топлите периоди от историята на човечеството, които показват резултатите от климатичните промени. Бутилираната вода в пластмасови бутилки всъщност са една малка част от проблема. Но в резултат на това все по-малко хора ще имат достъп до питейна вода в световен мащаб и това е една от правилните стъпки в тази посока“, коментира още Симона Стилянова.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов посочи, че в други европейски страни наистина е практика да се поднася вода с кафето, като даде за пример Виена, но обясни, че там количеството, което клиентът получава е много малко – една малка чашка.

Тук е важно да се направи уточнението дали ще се пие безплатно вода от чешмата в заведенията. Вие идвате с компания от четирима души в заведението и казвате: „Искаме четири кани вода“ и не консумирате нищо друго. Това ли означава? Защото ако има безплатна вода, какво става с минералната вода, която се продава в заведенията? Ако всички започнем да пием безплатно чешмяна вода, от какво ще се прехранва този търговски обект, защото има сервитьори, бармани, които ви обслужват. Не мога да си представя какви стимули може да има, за да се случи това.

Алибегов обясни, че не вижда как биха могли да бъдат компенсирани търговските обекти, ако промените влязат в сила.

Целия разговор гледайте във видеото.