Политика

Политолози: ГЕРБ-СДС бяха в силната позиция по време на тези преговори

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

В преговорите ГЕРБ блъфират повече, Бойко Борисов е най-умелият играч в това, но това, че блъфира се вижда и е излишно. Това, което иска Борисов е да запази своя електорат и ще успее, ПП-ДБ са по-открити, но и те започнаха да играят смело, ползвайки различните си ресурси. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ политологът проф. Мария Пиргова.

„Ако Бойко Борисов се пази от нещо, то е да не попадне в списъка „Магнитски“ и целта е да не отиде на избори, а да влезе в правителство, защото той е достатъчно силен ако в момента има избори, да вземе много повече. Образът му обаче трябва да бъде още по-изпран“, коментира още проф. Пиргова.

Според политолога доц. Иво Инджов, в по-добра позиция е ГЕРБ, защото партията е напът да разшири своите позиции във властта, въпреки предварителната уговорка, че ще има само ротация на министър-председателите.

„Съвсем естествено е ГЕРБ да поиска повече министерства и да ги получи, ние видяхме, че ПП-ДБ, макар и с нежелание, са отстъпили шест или седем министерски кресла. Тук въпросът е кои точно да са тези кресла и кои точно да са личностите, които да ги заемат. Доколкото разбираме вече въпросът е сведен до това, както и как да се вземат решенията на база споразумението, което трябва да се подпише, за да продължи тази неестествена коалиция да придобива форма“, поясни доц. Иво Инджов.

Целия разговор гледайте във видеото.