Спорт

Как социалните мрежи се отразяват върху развитието на спортистите?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В цифровата ера онлайн репутацията стана жизненоважна за спортистите от високо ниво, които търсят резултати. Въпреки огромните си постижения, на Анге Кюнцли редовно му се налага да заменя силата на юмруците си с тежестта на думите. В социалните мрежи 30-годишният боксьор разказва за своя път, с цел да придобие по-голяма видимост. 

 

И най-добрият от най-добрите, ако няма последователи, не е известен. Причината, която ме накара да вляза в мрежите, беше най-вече фактът, че видях, че има много хора, които са започнали да се занимават със спорт, които не са особено добри в това, но интернет ги прави известни и успешни.

Анж Кюнцли, двукратен световен шампион по бокс във Франция 

Съдържанието, публикувано онлайн, е от съществено значение за привличане на медии, спонсори и ангажиране на общността. То може да даде тласък на кариерата на един спортист. Успехът там се измерва и с цифрова статистика, като например брой харесвания и абонати. 

 

Колкото повече хора ме следват, толкова повече ще ме искат промоутърите. Така че трябва да създавам съдържание, за да съм сигурен, че ме харесват. За съжаление, трябва да носим две маски: тази на спортиста и тази на инфлуенсъра. 

Анж Кюнцли, двукратен световен шампион по бокс във Франция 

С наближаването на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж, имиджът става все по-важен особено за руските и беларуските спортисти. Упълномощени да участват под неутрално знаме при условие, че не одобрявали войната в Украйна, те са разглеждани от компания за електронна репутация, чието име се пази в тайна. Тя ще има за цел да търси техни евентуални противоречиви позиции в мрежата.

 

Онлайн репутацията е само един от компонентите. Често виждаме, че тя е увеличително огледало, но и изкривяващо огледало на реалността. Често наблюдаваме този феномен на вълнение в социалните мрежи сред спортистите. Съществува и психологически риск за тях

Артър Ричър, директор на отдел "Спорт и репутация"

Джейд Левин, репортер на Euronews: Няколко месеца преди Олимпийските игри 6 руснаци и 5 беларуси в момента са класирани като неутрални индивидуални спортисти. За някои от тях неутралността им вече е оспорвана. Но Международният олимпийски комитет уверява, че контролът на цифровите самоличности работи. И че имиджът на тези спортисти ще бъде внимателно проверяван преди, по време и след състезанието.