Общество

Висши духовници и държавници се поклониха пред патриарха

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Висши духовници и държавници си взеха последно сбогом с патриарх Неофит. Всички те със сълзи в очите се поклониха пред духовния баща на нацията. Любим брат го нарече Негово светейшество Вселенският патриарх Вартоломей.

С траурни ленти първите държавници също изпратиха Негово светейшество. Президентът Румен Радев си спомни как патриарх Неофит го е благословил в началото на първата му кампания. "Няма да забравя неговите думи, че вярата в доброто трябва да ни обединява и да ни крепи като народ", каза Радев. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че била една от последните, с които Негово светейшество, е имал среща. "Не пропускаше на празник да ми изпрати лично послание. Пазя тези документи и ще ги пазя цял живот. Ще го запомня с най-топлите, най-благите очи и най-всеопрощаващата душа", разказа тя. 

Със сълзи в очите председателят на Народното събрание Росен Желязков подчерта, че Патриарх Неофит трябва да служи за пример за всички. "Няма да забравя неговия патриотизъм и родолюбие, защото той обичаше народа, обичаше светата църква и това трябва да е пример за всички нас", посочи 

Свел глава от мъка премиерът в оставка Николай Денков влезе в храма без коментар.

Редица посланици и духовници си взеха последно сбогом с Неофит. Сред тях беше и украинският митрополит Епифаний с украйнската посланичка. Малко след тях пристигна и руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова, която видя провокации в днешния тъжен ден. 

Бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски също си взе последно сбогом с духовния водач на България. Сакскобургготски припомни, че е имал много срещи с блаженопочившия български патриарх. "Жалко, че си отиде толкова рано“, добави той.