Свят

Торнада опустошиха два американски щата

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Мощно торнадо причини смъртта на двама души в американския щат Охайо. Нанесени са щети на къщи и предприятия в Охайо и Кентъки.

Главният шериф на окръг Логан в Белфонтейн, Охайо, Джо Копъс, потвърди смъртните случаи. И предупреди, че вероятно ще има още смъртни случаи.

Властите призоваха Издирвателно-спасителна група на Индиана да окаже в Уинчестър - град с 4700 души население, разположен на близо 112 км североизточно от Индианаполис. Екипът е един от 28-те финансирани от Министерството на вътрешната сигурност и Федералната агенция за управление на извънредни ситуации групи за търсене и спасяване в САЩ.

Не успях да направя нищо. Вятърът се опитваше да издуха вратата ми, трябваше да застана зад нея. Гледах как дърветата падат. Просто се чудех дали ще се озова там долу на магистралата или не.

Джеймс Аштън - жител на град Милтън

Пътуването в целия окръг е ограничено само до служителите на управлението на извънредните ситуации. Приблизително по същото време на около 120 км на изток в Охайо се изви друго торнадо. Центърът на опустошителната му диря е до южния край на езерото Индиън Лейк. Засегнати са селата Лейквю и Ръселс Пойнт. В района на Индиън Лейк са повредени множество сгради, но пълният размер на разрушенията все още е неизвестен.

Пералнята я няма. Старата сграда за пластмаса е напълно разрушена. Ситуацията в центъра е много лоша. Има горящи сгради.

Амбър Фейгън - президент и главен изпълнителен директор на Търговската камара на района на Индиън Лейк

Открит е подслон за всички нуждаещи се.

Губернаторът на Кентъки Анди Бешир заяви, че торнадо се е разразило на границата с щата Индиана в окръзите Галатин и Тримбъл. Има ранени хора. Жителите на Кентъки са призовани да бъдат бдителни, тъй като се очакват още бури в щата.