Свят

Две години след торнадото стотици жители на Кентъки все още нямат дом

От Euronews България Euronews България

Две години след разрушителното торнадо, което уби десетки и изравни със земята голяма част от Мейфийлд, Кентъки, много хора все още преживяват друго бедствие - търсенето на постоянно жилище. Някои от пострадалите все още не са намерили постоянен дом. Други се оказаха на улицата поради покачващите се наеми. 

На този фон хора като Ашли Принс и нейното семейство – наематели с ниски доходи – са сред най-малко подготвените за подобни бедствия.

 

Цялата къщата се тресеше, толкова силно беше торнадото. Като че ли всичко беше някаква лудост.

Ашли Принс, настанена във временно жилище

Организациите с нестопанска цел стават по-важни от всякога, осигурявайки временно или постоянно жилище. В Мейфийлд подобни програми постигнаха напредък с десетки домове, в които семействата започнаха да се нанасят на ниска цена или безплатно. Торнадото обаче унищожи стотици домове. Това означава, че временното жилище е още по-важно, за да се гарантира, че хората имат стабилна основа, върху която да градят бъдещето си.

 

Това място означава всичко за мен, защото честно казано, не знам къде щяхме да бъдем. Вероятно все още щяхме да сме с родителите ми или в държавни жилища ако можехме. Защото всички те са пренаселени.

Ашли Принс, настанена във временно жилище

Според експерти бедствия като това ще се случват често, тъй като изменението на климата причинява все повече бедствия. Пресечните точки между достъпните жилища и изменението на климата могат да се усетят навсякъде.