Свят

Путин заяви, че Русия е готова да използва ядрени оръжия, ако суверенитетът ѝ бъде застрашен

От Euronews България Euronews България
Vladimir Putin AP Снимка: AP

Президентът Владимир Путин заяви, че Русия е готова да използва ядрено оръжие, ако има заплаха за нейната държавност, суверенитет или независимост, като изрази надежда, че САЩ ще се въздържат от действия, които биха могли да предизвикат ядрен конфликт.

Изявлението на Путин беше поредното остро предупреждение към Запада преди президентския вот тази седмица, на който е почти сигурно, че той ще спечели още един шестгодишен мандат.

В интервю за руската държавна телевизия, публикувано в началото на сряда, Путин описа американския президент Джо Байдън като политик ветеран, който напълно разбира възможните опасности от ескалация, и заяви, че не смята, че светът върви към ядрена война.

В същото време той подчерта, че ядрените сили на Русия са в пълна готовност и "от военно-техническа гледна точка сме подготвени".

Путин заяви, че в съответствие с доктрината за сигурност на страната Москва е готова да използва ядрено оръжие в случай на заплаха за "съществуването на руската държава, нашия суверенитет и независимост".

 

Руският лидер неведнъж е говорил за готовността си да използва ядрени оръжия, откакто започна инвазията в Украйна през февруари 2022 г. Последната подобна заплаха дойде в обръщението му за състоянието на държавата миналия месец, когато той предупреди Запада, че задълбочаването на участието му в бойните действия в Украйна ще доведе до риск от ядрена война.

Запитан в интервюто дали някога е обмислял използването на ядрени оръжия на бойното поле в Украйна, Путин отговори, че не е имало нужда от това.

Той също така изрази увереност, че Москва ще постигне целите си в Украйна, и отправи остро предупреждение към западните съюзници, заявявайки, че "държавите, които казват, че нямат червени линии по отношение на Русия, трябва да осъзнаят, че Русия също няма да има червени линии по отношение на тях".

Той остави отворена вратата за преговори, но подчерта, че Русия ще задържи придобивките си и ще иска твърди гаранции от Запада.

"Това не трябва да бъде почивка за врага, за да се превъоръжи, а сериозен разговор, включващ гаранции за сигурността на Руската федерация", каза той.

Путин заяви, че неотдавнашният скок на нападенията на украински безпилотни самолети дълбоко навътре в Русия е част от усилията за проваляне на тридневните президентски избори в страната, които започват в петък и които той ще спечели с голяма преднина, разчитайки на строгия контрол върху руската политическа сцена, който е установил по време на 24-годишното си управление.