Европа

ЕС криминализира нарушаването на санкциите срещу Русия

От Euronews България Euronews България
European Parliament (1)

Подкопаването на санкциите срещу Русия да се криминализира и съответно да доведе до 5 години затвор във всички страни членки. Това предвижда директива, гласувана от Европейския парламент, предаде БНР.

Директивата бе приета с 543 гласа "за", 45 "против и 27 "въздържал се". Когато фирмите нарушават или заобикалят санкциите, съдът ще може да налага и солидни глоби. Страните членки обаче ще имат възможност да избират дали да наложат максималната парична санкция на основата на годишния световен оборот или максимални общи суми.

В директивата се въвеждат ясни дефиниции за нарушаване на ограниченията, в т.ч. когато не се замразяват фондове, не се спазват забрани за пътуване или оръжейно ембарго, прехвърляне на средства към хора, които са обект на санкции или бизнес с държавни предприятия, попадащи под техните удари. За нарушение, което подлежи на наказание, ще се смята и осигуряването на финансови и правно-консултантски услуги в нарушение на санкциите. Прикриването на истинските собственици на имущество, както и на необходимата информация, също попадат в тази графа.

Същото важи и за търговията с оръжия с двойна употреба в случай на сериозна небрежност. Изключение се прави само при хуманитарна помощ.

Директивата трябва да бъде одобрена от Съвета на ЕС. Тя ще влезе в сила 20 дни след публикуването й в Официалния вестник на ЕС.

Всички български евродепутати са подкрепили директивата, единствено Елена Йончева от социалистите и демократите не е участвала във вота.