Свят

Илън Мъск заяви, че би отменил забраната на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Twitter

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Musk Twitter 22101804629507 Илон Мъск. Снимка: AP

Главният изпълнителен директор на "Тесла" Илън Мъск изненадващо заяви, че ще отмени забраната, която Туитър наложи на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп. Милиардерът, който се самоопределя като "абсолютист на свободното слово", неотдавна подписа сделка за 44 милиарда долара, за да придобие една от най-популярните социални мрежи. Според него решението да се спре регистрацията на Тръмп е било грешка. Мъск подчертава, че не може да гарантира, че възстановяването ще се случи, тъй като още не притежава Twitter, но бе категоричен, че такива забрани на акаунти не бива да съществуват.

 

Мисля, че ако има туитове, които са грешни, те просто трябва или да бъдат изтрити, или да станат невидими. И едно отстраняване, дори временно отстраняване, е подходящо, но не и постоянна забрана.

Илън Мъск, главен изпълнителен директор на "Тесла"

Решението на Туитър да забрани достъпа на Тръмп до социалната мрежа не заглуши гласа му, а по-скоро подсили възгледите му сред привържениците на десни политически идеи, заяви Мъск, определяйки забраната като "морално неправилно и откровено глупаво". Акаунтът на Тръмп в Туитър беше блокиран малко след размириците на Капитолия на 6 януари 2021 година. Социалната медия се позова на "опасността от ново подстрекателство към насилие", мотивирайки решението си.В същото време бившият американски президеднт заяви, че няма да се върне в Twitter, дори и забраната му да бъде вдигната. Вместо това ще промотира собствената си социална медия Truth Social.